Parádní Lutych. Mistr světa ostuda pelotonu.

Víte jak vyhrát ardénskou klasiku? Musíte umět závodit bezmála 7 hodin normovaným výkonem přes 300W v členitém terénu, kde nastoupáte 4400m. Ale hlavně budete si muset umět poradit s množstvím pětiminutových strmých stoupání v pekelném tempu okolo 7W/kg (!!!). Pro 70kg vážícího jezdce se jedná o výjezdy výkonem 490W. Ano, přesně tím tempem, kterým Tadej Pogačar zvrátil v závěrečném stoupání na Planinu krásných panen letošní Tour de France. A v závěrečných kopcích budete muset ještě výrazně přidat!

LBL_profile
Obr. 262km dlouhá trasa závodu Lutych-Bastogne-Lutych s množstvím prudkých stoupání.

Letošní Lutych byl už od začátku poměrně svižný a na prvních 100km potřeboval 70kg vážící Matěj Mohorič normovaných 269W. Druhá stovka ale byla ještě výrazně náročnější - NP 306W a závěrečná hodina a půl do cíle byla samozřejmě v režimu "all out" což dalo NP 358W.

Vlastní souboj o vítězství započal až na ikonickém 1,5km dlouhém stoupání Cote de la Redoute s převýšením 150m/10%, které bylo na pořadu 40km před cílem. Na něm vedoucí jezdci podrželi po dobu téměř 5ti minut VAM lehce nad 2000, na což je třeba umět 6,7W/kg. Tímto výkonem se nahoru dnes dostalo zhruba 50 jezdců, včetně našich Hirta a Vakoče. KOM na tomto kopci ale drží z letošního června dvacetiletý Gijs Leemreize z přípravky týmu Jumbo-Visma výkonem 7,8W/kg (!!!) za 4:09. VAM 2175.  Asi dobrej oddíl :)

Rozhodující trhák se odehrál 14km před cílem na kilometrovém, 11% stoupání Cote de la Roche. První atakoval Alaphilippe, který se vyvezl za Dumoulinem, jenž jel takové tempo pro Rogliče, že vepředu zbylo pouze 10 lidí. VAM 2227. Před vrcholem kontroval Hirschi a oba si poté ještě dojel Roglič. Jako poslední s k nim přidal i Pogačar a ve sjezdu také Kwiatkowski.

V posledním dvoukilometrovém 5% kopci to zkusil Hirschi, který odpáral oba slovince a Kwiatkovského. Slovinci se ještě dotáhli zpět, Kwiatkowski definivně odpadl.

Taktizující čtveřici si těsně před cílem ještě dojel Mohorič, vůbec nezpomalil a pádil rovnou do cíle, což samozřejmě Alaphilippe velmi uvítal a zavěsil se za něj i s ostatními třemi kumpány.

Spurt začal 150m před cílem. Z druhé pozice za Mohoričem začal jako první Alaphilippe aby poté co se dostal na první pozici předvedl nebetyčnou prasárnu, kterou ještě završil totálním amatérismem na cílové pásce.

Ostatně posuďte sami:

Alaphilippe takticky správně zahajuje spurt u pravého hrazení, tak aby znemožnil případné předjetí zprava

photo_LBL2

Když se ale ohlédne doleva, zjistí že Hirschi zle dotírá a mohl by ho přespurtovat...

lbl4a

Rozhodne se mu tedy zkřížit dráhu, aby ho udržel za zády

LBL3

Tohle Hirschi opravdu nečekal a jen díky své neuvěřitelné duchapřítomnosti strhává kolo doleva a vytrhává svoji tretru z levého pedálu

lbl4

Stejně tak třetí Pogačar má velký problém a jen zázrakem neleží oba na zemi

lbl5

Alaphilipe manévruje až do středu silnice, Roglič, původně mimo hru, začíná spurtovat

lbl6

Alaphilippe považuje věc za vyřešenou, zvedá ruce aby oslavil svůj mistrovský kousek. Netuší však že se Roglič zprava přibližuje...

lbl7

Když zjistí, že to s oslavou uspěchal, je už pozdě...

lbl8

Roglič je regulérně na pásce první.

photo_LBL

Pětiminutový souhrn závodu můžete shlédnout zde: 

https://www.youtube.com/watch?v=nxqBfMiotFk

Přeju hodně štěstí, ať se Vám takovýhle čuňata vyhejbaj...

Robert Kleiner
s1w.cz

 

PS. A tohle je reakce ze strany UCI. Celkem úsměvné vyvrcholení letošního závodu, což?



Přihlaste se k odběru novinek ať Vám neuteče žádná novinka ze světa výkonnostního sportu.